EL PAIS: «El Black Friday es viu als barris»
L’agència de comunicació Cromek System va impulsar una iniciativa per fomentar durant aquesta jornada la compra als comerços de tota la vida.
El Black Friday va arribar dels Estats Units directament a les grans marques instal·lades a Barcelona. L’últim divendres de novembre les grans rebaixes decoren els aparadors dels Zara, dels Mango i dels Media Markt de la capital catalana. Ja fa tres anys, però, que els establiments de barri s’hi han sumat. El 2014, l’agència de comunicació Cromek System va impulsar una iniciativa per fomentar durant aquesta jornada la compra als comerços de tota la vida.
Botigues als barris de Sants, Gràcia, Sarrià o Ciutat Vella, entre molts altres, fa setmanes que s’estan preparant per a aquesta jornada. “Els comerços més de barri són els que han rebut més bé la iniciativa”, explica Kasandra Prieto, la dinamitzadora de l’associació de Sants
Establiments Units. En una època en què les vendes cauen a l’espera de fer les compres de Nadal, aquesta és una data assenyalada per a compradors i venedors. “L’any passat van augmentar les vendes un 30%”, afegeix la Kasandra. A Sants, més de 2.000 comerços van participar en l’edició del 2015 i aquest any se n’espera un augment, assegura.
Negocis de tots els sectors volen participar i beneficiar-se de l’augment de l’interès per part dels compradors en aquesta data assenyalada. Els comerços nous com Kessler Galimany, al barri de Sants, s’estrenen en aquesta tercera edició i les sensacions són bones. «La gent s’anima més quan veu que hi ha descomptes i sobretot en un sector com el nostre, que està creixent», explica Carles Galimany, encarregat del negoci. Encara que la família Galimany és més coneguda al barri per ser pastissers: «L’any passat participem en el Black Friday amb la pastisseria però no va tenir gaire èxit; la gent no sembla tan interessada a comprar pastissos quan hi ha descomptes en roba o accessoris», recorda Carles.
El paper de les associacions és clau perquè els comerços coneguin la iniciativa i s’hi sumin. A més, tots els negocis associats s’inscriuen i reben el marxandatge gratuïtament. «Per als establiments no és tan important l’augment en les vendes, sinó la visibilitat que se’ls dóna a les xarxes socials», explica Kasandra Prieto. Molts d’aquests comerços tradicionals no fan difusió del seu negoci i aquesta jornada és l’oportunitat per captar nous clients.
«Ens interessa que ens donin a conèixer i que hi hagi moviment més que no pas el benefici econòmic». José María Delgado s’encarrega de la botiga La Casa del Cinema per a Tots al barri de Gràcia. El seu negoci està especialitzat en el cinema clàssic, sector que no té gaires vendes actualment. A La Casa del Cinema per a Tots, valoren molt positivament aquesta jornada, ja que és la segona edició en la qual participen. «L’any passat hi havia moltíssima gent al carrer i a la nostra botiga», explica el José María. Els grans centres comercials són un rival molt dur per a les empreses del sector cinematogràfic i, per això, Delgado defensa la necessitat de fer campanyes per «potenciar i fer visible el barri».
Les associacions s’encarreguen de col·laborar en aquesta promoció. L’eix comercial de Sarrià fa tota una setmana que decoren el carrer amb pòsters i globus negres perquè els clients del barri es preparin per a la jornada d’avui. «El Black Friday ajuda el comerç de proximitat», explica Salvador Vendrell, president de l’Eix Comercial de Sarrià i la institució Barcelona Comerç. «El novembre és un dels pitjors mesos de l’any i aquesta jornada ajuda a fer que els comerços no ho passin tan malament», afegeix.
L’èxit de la iniciativa ha fet que l’edició del Black Friday d’aquest any siguin dos dies: el divendres 25 i el dissabte 26 de novembre. Fins i tot hi ha alguns establiments que han optat per fer la Black Week, amb descomptes en els seus productes durant tota la setmana, però no tothom està d’acord amb aquesta prolongació. «La idea del Black Friday és fantàstica perquè es faci un dia, però no ens sembla bé que s’allargui perquè és avançar les compres de Nadal i fer unes rebaixes encobertes», explica Salvador Vendrell. «Això només s’ho poden permetre les grans superfícies i no ajuda a fer que es noti l’esforç que fan els comerços de proximitat», afegeix.
Com passa amb tantes altres tradicions importades de l’altra banda de l’Atlàntic, el Black Friday ha arribat a Barcelona per quedar-s’hi. L’origen nord-americà només el conserva en el nom, malgrat que al barri de Sarrià, per exemple, aquest any l’han anomenat el Black Divendres. Però, encara amb el seu propi toc barceloní, totes les botigues de l’eix comercial s’han sumat a aquest costum nord-americà. «Al cap i a la fi, si no fas res pel Black Friday, ets com estrany», constata el seu president.